Sjuka barn

Vi har väntat på att barnen skulle bli sjuka - eftersom det brukar vara så den första terminen på dagis och i tisdags hände det - båda två var hängiga när de kom hem från dagis.

Ida kryade på sig ganska snabbt och hade kanske kunnat gå till dagis men hon fick vara hemma hon med och bli riktigt frisk. Emma fick feber och har varit hängig och seg både onsdag och torsdag men började bli bättre idag på eftermiddagen. Men jag mutade henne med lite juice, glass och fika för att hon skulle hålla sig still! Ida gav jag upp med - försök själva att få en 1 1/2-åring att sitta still eller stå still eller vara tyst... impossible!

Men imorse myste tjejerna på madrassen... och sen var det filmdags på datorn - och Ida tittade nog i hela 7 minuter.





Men imorgon fredag hoppas jag att de båda är friska för då är det teater för Emma och middag hos goda vänner - så vi håller tummarna!

Jennie / 30 sep

Ida på äventyr

Ida hittade ett par gummistövlar för nån vecka sen och drog på sig dem och ville gå ut - så det fick hon göra en stund och hon stod still tillräckligt länge för att jag skulle hinna få henne på bild. Det hör nämligen inte till vanligheten nu förtiden - hon vill hellre titta i kameran från andra hållet.





Jennie / 30 sep


Nya bilen!

Nu var det 3 veckor sen vi fick den och vi är hur nöjda som helst!! Och visst är den fin?



Jennie / 29 sep

Vad hände, Sverige?

"Demokratin är fast förankrad här i landet
Vi respekterar de grundläggande fri- och rättigheterna
Grumliga rasteorier har aldrig funnit fotfäste
Vi betraktar oss gärna som fördomsfria och toleranta
Men så enkelt är det ändå inte
Fördomen behöver inte förankras i någon vederstygglig teori
Den har ett mycket enklare ursprung
Fördomen har alltid sin rot i vardagslivet
Den gror på arbetsplatsen och i grannkvarteret
Den är ett utlopp för egna misslyckanden och besvikelser
Den är framför allt ett uttryck för okunnighet och rädsla
Okunnighet om andra människors särart
Rädslan för att förlora en position, ett socialt privilegium
En förhandsrätt
En människas hudfärg, ras, språk och födelseort
Har ju ingenting med mänskliga kvalitéer att göra
Att gradera människor med en sådan måttstock
Står i bjärt kontrast till principen om människors lika värde
Men den är skamligt enkel att ta till för den som känner sig underlägsen
På arbetsplatsen, i sällskapslivet, i konkurrensen om flickan eller pojken
Därför ligger fördomen alltid på lur
Även i ett upplyst samhälle
Den kan blossa ut i ett stickord
En obetänksam replik, en nedrighet i det lilla
Kanske menar den som handlar inte så illa
Men för den som träffas kan det rivas upp sår som aldrig läks."

Olof Palme

Nu har vi 4 år på oss att samla kraft mot SD!

Jennie / 20 sep



Dagis

Efter 2 veckor med hysteriskt skrik från vår lilla Ida varje gång vi har lämnat på dagis så var det skönt att den här veckan få se en helt annan Ida. I måndags var det planeringsdag och tjejerna var hos farfar men i tisdags var det dagisdags igen och nu får man minsann snabba sig på för att hinna ge henne en kram innan hon springer in, en puss är bara att glömma...

Nu när vi har tagit av henne kläderna springer hon in och upp i famnen på en av fröknarna och vinkar och ropar hej då. Så nu har jag börjat pussa henne innan jag tar av jackan. Så nu är Idas inskolning över och hennes separationsångest är över - men det är nu min separationsångest sätter in... det är jättekul att hon vill vara på dagis och mycket hellre det än att hon gråter men att se sitt barn bli så glad när de springer ifrån en är faktiskt lite jobbigt och jag saknar henne redan när jag vänder ryggen till.

Jag får faktiskt lite ångest när jag tänker på att fröknarna på dagis träffar mina barn mer än vad jag gör! Jag träffar dem 1 timme på morgonen och mellan 4-5 timmar på kvällen vilket blir 6 timmar - alltså 2 timmar MINDRE än fröknarna... :-(

Vi får nog ta och resa bort snart igen så jag får lite kvalitetstid med dem... :-)

Jennie / 17 sept


Skumexplosion

I söndags var vi ute och fixade i garaget och Ida var med ute och lekte lite på gruset. Emma ville leka inne men kom ut efter ca 30 min och ropade på mig.

- Mamma, kom ska du få se en sak i köket.
- Vadå?
- Kom får du se nåt kul.

Och jag håller helt med henne - det såg jättekul ut.... med ca 1 dm tjockt lager skum på golvet i köket en meter utifrån diskmaskinen, kul!!!!! Så jag fick ropa på Daniel, stängde av diskmaskinen där det välde ut skum och hämtade handdukar i massor.

Det var en plåt som vi hade fördiskat och tydligen inte sköljt bort diskmedlet ordentligt - så skummet bestämde sig för att multiplicera sig med 100 och välla ut på vårt golv! :-(

Så vi fick ta bort listen och torka ordentligt sen ställde vi dit fläktar som fick torka rent - men först så tömde vi så klart maskinen på skum - som tjejerna fick leka med på altanen... gissa om de hade roligt!!!!

Jennie / 15 sept

Brev till dagis

Ida har ju som sagt börjat på dagis och går på avdelningen Månen på Gammeltorps förskola och när hon började skulle vi skriva ett brev så att personalen får lära känna henne lite och för att sätta in i hennes pärm. Förresten så är det ju Emmas sista år på dagis nu så nästa år kommer jag att få hennes pärm - ska bli kul att läsa vad jag skrev när hon började. Men till min lilla tjej skrev jag så här: 



IDA ENGSTRÖM, 20090202
Jag är en av 4 personer i familjen Engström som också består av mamma Jennie, pappa Daniel och storasyster Emma 5 ½ år. Jag bor med min familj i ett gult hus på landet ca 3 km utanför Nykvarn med stor tomt att leka på och utsikt över en hästhage där jag älskar att titta på hästarna när de springer omkring. Ibland kan jag se får i hagen också.

Jag har under mina 1 ½ år varit en väldigt nyfiken tjej och jag är inte rädd för att klättra upp på både stolar, i soffor och på bord men jag är samtidigt lite försiktig. Jag vill helst sitta hos pappa eller mamma när vi är borta hos folk jag inte känner men det tar inte lång stund innan jag vågar lära känna de andra.

Min storasyster var jätteduktig på att prata när hon var liten så jag tänkte jag skulle försöka vara lika duktig – och jag lyckas ganska bra. Mamma, pappa och Emma pratar massor med mig och jag förstod tidigt vad de menade – men det är inte alltid jag ville göra som de sa och då blir de arga på mig ibland – men det brukar jag lösa med att ligga på golvet och skrika en stund, sen brukar någon komma och ta upp mig efter ett tag.

När jag var liten älskade jag all mat och åt allt som var inom räckhåll men nu har jag börjat bli lite petig och vill bara äta det jag är sugen på. Sen kan jag inte alltid koncentrera mig när jag äter speciellt om det händer mycket annat spännande runt omkring.

Mamma och pappa tycker mycket och att träffa sina kompisar vilket har gjort att jag också har fått lite kompisar. Den jag tycker mest om att leka med är Tyra som snart fyller 3 år. Hennes mamma och pappa Anna och Björn är mina gudföräldrar och hos dem tycker jag mycket om att vara. Sen har jag en kompis som heter Molly som jag tycker om att leka med. Sen hoppas jag att jag snart kan leka med min granne Edwin fast han är bara 6 månader och kan inte leka så mycket än men hans storebror Filip som är snart 3 år lekar jag med ibland.

Om jag inte är med mamma och pappa tycker jag bäst om att få vara hos farmor och farfar där det finns massor med leksaker och jag blir ofta lite arg när jag måste åka hem därifrån. Hos mormor och morfar i Gnesta finns det inte lika leksaker men det finns en jättestor tomt och massor med frukt och grönsaker som jag tycker om att smaka på – men ibland spottar ut igen.

När jag leker hemma tycker jag mest om att leka med dockorna och jag brukar köra runt dem i vagnen. Och blir jag ledsen tycker jag allra mest om min snuttefilt – som mamma har jättemånga av som hon har köpt på IKEA så de är alltid rena och fräscha. Nappen tycker jag också mycket om och den vill jag ofta ha när jag är trött eller ledsen. Men ledsen är jag inte så ofta – jag är oftast glad och lite busig och förresten så älskar jag glass!

Ida Engström

Jennie / 14 sept


Stå(h)lmiddag

Äntligen var det lördagen den 11 september - oj nu när jag skrev det kom jag på att det var den 11 september...9 år sen World Trade Center - den dagen som man - jag i alla fall - är en av de man aldrig glömmer.

Ja nu var det inte det jag skulle skriva om utan något betydligt trevligare: middag hos familjen Ståhl i Tyresö. Det är alltid lika trevligt att träffa Peter och Linda och vi har det fantastiskt trevligt - så det var inga undantag denna gång. Vi fick som vanligt supergod mat och tjejerna lekte för fullt innan småttingarna Iris och Ida somnade sött. Sen vid 22-tiden somnade Emma och det var bara vi vuxna som småpratade lite i soffan då vi kom på att vi borde spela något spel - och så blev det "Bruno-spelet" inklusive både charader och ordförklaringar och MASSOR med skratt. Det var längesen jag skrattade så mycket!!!! Så det måste vi verkligen snart göra om!!

Och grattis kära vänner till er goda nyhet!! Spännande att se om det blir ett litet tjejgäng eller om det blir en liten pojke som får hänga med i Emma, Iris och Idas lekar i fortsättningen.

Jennie / 13 sept

Kompisar på besök

Fredag 10 september kom barnens kompisar Nellie och Molly och hälsade på och deras mamma Therese och pappa Oliver så klart! Nellie är 4 1/2 år och Molly är 1 1/2 år så tjejerna leker himla bra tillsammans - vilket gör att vi mammor och pappor hinner prata med varandra.

De är så söta Molly och Ida som inte lekar MED varandra utan mer bredvid varandra och vill alltid ha samma saker - så det blir lite bråk ibland men det brukar lösa sig ganska bra.

Daniel hade fixat middagen som blev supergod - som vanligt - och vi fick användning av oxfilén som ligger i frysen hos Daniels föräldrar. Det räcker till lunch imorgon också så då får vi hitta på något gott!

Jennie / 10 sept

Börjat dansa

I går onsdag var det första gången på Emmas danskurs. Emmas kompis Edwin gick förra terminen och nu var Emma sugen på att prova. Hon gick på barndans förra terminen men både hon och jag tyckte hon skulle prova något lite tuffare.

Och det verkar det ha varit för hon kom ut och sa att musiken var häftig och typ sån vi lyssnar på hemma och sen när vi kom hem hade hon uppvisning för att visa oss stegen de lärt sig - så himla duktig! Det är så att jag själv börjar längta tillbaka til dansen - men vilken danskurs finns det för 34... nej 33-åriga otränade kvinnor? Äh jag får nog nöja mig med dansen hemma i vardagsrummet med musiken från Spotify i bakgrunden!

Jennie / 9 sep

Bränslepump

Jaha då var det dags igen! Saaben valde att ta semester och la av när Daniel var på väg hem en dag. Som tur var hann han inn på vår grusväg. Så i ca 1 vecka var vi helt utan bil - eller inte riktigt. Min kollega, Henrik ställde upp några dagar och lånade ut sin andra bil och barnens farmor och farfar ställde så klart upp och lånade ut sin bil några dagar vilket gjorde att vi hade nåt att köra barnen till dagis och ta oss till och från jobben - så TACK för hjälpen!

Och inte minst tack ska min andra Scaniakollega Jörgen ha som finns där i vått och torrt och piggar upp vår Saab så att den blir som ny! Vad skulle vi göra utan dig?

Jennie


Verkligheten börjar...

Den 30 augusti började verkligheten för oss alla - inte minst för Ida! Vi har klarat av inskolningen och det är dags att lämna våra tjejer på dagis mellan ca 7-16 om dagarna och Ida får känna på hur det är att vara ifrån oss så länge - och VI får känna på hur det är att vara ifrån dem så länge.

Och det blir inte ett dugg lättare av att Ida är hysteriskt ledsen när vi lämnar henne! Egentligen vill man vara vända och hämta henne och åka hem och gosa - men det gör ju inte saken bättre direkt! Men vi hoppas att det vänder och blir lättare för varje dag som går.

Jennie

Lördag igen

Äntligen är det den 28 augusti och jag ska ut med tjejerna - inte mina småtjeter utan mammorna med flera. Det är Michaela och Madeleine som har fyllt år och firade det med lite mat och dryck i Michaelas lägenhet i Södertälje och efter det blir var det utgång på "Berget".

Det blev en hektisk dag som började med att Ida vaknade runt 6-tiden och sen var det bara att försöka orka fixa och pyssla lite hemma för att få nästa vecka att gå så smidigt som möjligt. Sen åkte vi ut till Taxinge Nygård och hälsade på familjen Sörefjord och deras 2 veckors lilla Kristin - så himla söt!!

Efter att ha fått en fantastiskt god lunch hos familjen Sörefjord var det vid 15-tiden dags att dra sig hemåt och börja göra sig fin... Emma fick stanna och leka en stund eftersom hon och Andrea Sörefjord 7 år har så himla roligt tillsammans. Trots att det går ganska lång tid mellan gångerna när de ses så är det som om de aldrig varit ifrån varandra när vi träffas och de leker hur bra som helst. Ja så hon fick stanna och jag, Daniel och Ida åkte hem. Vid 17-30 tiden kom både Emma hem och jag blev upplockad av Taxi Björn som körde oss in till stan.

Hemma hos Michaela blev det så klart en fantastiskt trevlig kväll med massor med goda snittar och gott att dricka. Lyckades - av någon anledning - få i en massa sesamfrön i min drink så jag blev extra mätt denna kväll.

Sen var det dags att gå ut och dansa lite - vilket jag har längtat efter! Man gör ju inte det så ofta nuförtiden och sist det hände var nog förra hösten! Men det kanske blir roligare när man inte gör det så ofta!

Så det blev en himla rolig kväll och natt och jag var hemma vid 3-tiden eller nåt och somnade gott i min säng... med lite huvudvärk!

Jennie

Gräset rullat

Dagen innan kräftskivan valde vi att köpa gräsrullar och börja rulla den sista delen på tomten som inte ännu beklätts med gräsmatta. Det var hur varmt som helst - har jag hört, av de som rullade - men fint blev det. Tack Björn och Alex för hjälpen!

Och visst ser tomten större ut!?



Jennie


Kräftskiva Vänstra

Här trodde man att sommaren var slut - men som tur var kom den tillbaka... för en dag i alla fall.

Hela härliga gänget var samlat för kräftskiva ute hos oss och vädrets makter var med oss till tusen då det var 32 grader i skuggan och klarblå himmel när alla dök upp på cykel vid 17-tiden.

Ni som vet - så har vi två STORA bålskålar och vi hade blandat Moijtobål och jordgubbsbål i dessa och i värmen var allihopa som svampar så bålen gick åt!

När vi svettats nån timme i värmen så var vi lite sugna på kräftor med tillbehör så det var bara att duka fram alltihopa. Daniel och Björn valde den här gången oxfilé och lite egna tillbehör.



Sånghäftet, snapsarna, vinet, kräftorna och alla var nu vid bordet så det var väl bara att sätta igång - och det gjorde vi verkligen!



Och det kan ju inte bli annat än trevligt med de här "männskorna"... Vi fick lära oss massor om 80-talet av vår gäst Andreas - som är en årgång äldre än oss :-) och vi lärde oss en del om Australien och både Wombats och Winchestervapen (?) och det var sång och skratt ändå inpå småtimmarna...



...men strax innan 03.00 gav de upp och cyklade hem i mörkret och lämnade oss - men jag hoppas att alla redan ser fram emot nästa gång!

Tack underbara vänner för en otroligt trevlig kväll - vi är glada att ni finns! (Men kom ihåg Magda - man vet aldrig om man blir bjuden nästa år!)

Jennie

Vecka 32: Började jobba

Ja då var sommaren slut och det var dags att börja jobba. Självklart är det skönt att vara ledig och jag vill ju helst av allt få vara med mina prinsessor men det känns ändå kul att börja jobba igen - ta tag i nya utmaningar och lära mig nya saker!

Men det är lite jobbigt ändå att det är så långt kvar till nästa ledighet - men man kanske får ta sig en vardagspaus i höst och ta nån dag ledigt!

Jennie

Kräftskiva Heby

Ja, då var det dags för årets kräftskiva i Heby med släkten Jonson.

Strax innan 16 packade vi in oss i bilen för resan till Heby, strax utanför Flen. Ida knorrade som vanligt när vi åker bil lite längre sträcka.

Men väl på plats var det som vanligt superkul att träffa alla, fast vi saknade några som inte kunde komma. Kvällen börjar - som varje år - med välkomst bål och lite snacks till sen blev det 3-kamp i trädgården - som mitt lag INTE vann!

Sen var det ätdags och kräftorna dukades upp - och Daniels potatissallad och rostbiff också så klart. För er som inte vet så är maken min skaldjursallergiker så han får varje år hitta på någon ny kulinarisk rätt att ta med sig. I år hade dock slöheten slagit in och han gjorde det enkelt för sig. :-)



Sen åt vi kräftor av bara fasen tills faten var tomma - och till det blev det så klart snaps och en massa snapsvisor - man måste ju hinna igenom hela bladet innan kräftorna är slut! :-)

Och enligt tradition blev det så klart tårta efter kräftorna och i år fick Emma och Idas syssling Hugo äran att dekorera:



Festen fortsatte men vid 23-tiden gav vi i familjen Engström upp och tog med oss vårt pick och pack - vår sovande sessa och vår trött-så-ögonen-går-i-kors sessa till bilen och for hemåt - i regnet!

Jennie


RSS 2.0