Gåvagn!!

Vi har nu tagit ner Emmas gamla gåvagn och Ida fick ta sig en sväng... eller massor med svängar!!

Hon älskar att gå med vagnen men kan inte riktigt sakta ner och har inte lärt sig att stanna vilket gör att vagnen slår i allt som står i dess väg. Hon får också idén att helt plötsligt kliva i vagnen men då är det lite svårare att gå med den!

Med den farten hon har så dröjer det nog inte länge innan hon går själv!!!

Jennie / 31 dec

Gröndal, Ica och thaimat!

Oj vad härligt det var att få åka och träna på Scanias Hälsocenter Gröndal idag!! Men jag märkte att jag har tappat en hel del av min kondition - har ju inte sprungit sen innan Thailand så nu är det bara att sätta fart och träna upp mig igen!!

Efter träningen gick Anna och jag och badade med resten av våra familjer - så himla mysigt!! Det enda jobbiga var att man längtar så sjukt mycket tillbaka till poolen i Thailand... men det tar vi om ett år igen!!! Nån som ska med??

Efter badet var det dags att åka och handla!! Och på Ica Maxi var det alldeles tomt på parkeringen och bara vi inne i affären... NOT! Helt fullt med folk - inte helt oväntat kanske eftersom det är dagen för nyårsafton! Men det gick bra och vi klarade oss ut ur affären helskinnade och med vagnen full med allt som stod på shoppinglistan.

Kvällen spenderades i gott sällskap av Karin & Alex och Anna & Björn med barn och äntligen fick jag bjuda på min Thaimiddag som jag lärde mig i Thailand. Och det blev supergott och gästerna var nöjda!!

Jennie / 30 dec

Middag med vänner

Ännu en god middag avnjöts hos Anna & Björn med trevligt sällskap av både värdparet och familjen Skoog. Som vanligt var det inte tyst en sekund utan alla ämnen mellan himmel och jord diskuterades - speciellt heta ämnen var Tomten och nyårslöften!

Fick på vägen till middagen ett litet lyckorus när jag besökte systemet och fick visa leg!!! Åh vad jag njöt när jag plockade upp det - kunde inte sluta le... :-) Kanske ska skicka killen i kassan en blomma? ;-)

Jennie / 29 dec

Kött, säng och bokhyllor!

I måndags var det dags att hämta lite mer oxfilé eftersom det var fler intresserade - så 3 kartonger till fick det bli och vi blev av med allt inom ett par timmar.

Fick trevligt fikabesök av Christina och hennes söta lilla Amanda som är nästan lika gammal som Ida och kommer att bli en god vän till henne så småningom - nu tittar de mest fundersamt på varandra.

Har bestämt mig för att göra om arbetsrummet/lekrummet till arbetsrum/gästrum och hittade en gästsäng på Blocket - och som tur var fanns säljaren i Nykvarn. Så det var bara att skicka iväg maken att hämta sängen och börja fixa iordning mitt nya gästrum. Väntar bara på en köpare till våra Billy Bokhyllor i björk - inkl dörrar - så kan jag sen få åka till kära Ikea och hitta nya bokhyllor. Intresserad nån?

Jennie / 28 dec

Annandagen i Vadsbro

Enligt tradition så bjöds det på annandagen på kalkonmiddag ute i Vadsbro, Gnesta hos mina föräldrar och vi får en chans att träffa mammas sida av släkten. Mammas syster med familj ansluter till middagen och det är alltid lika trevligt att höra om hur de mår och vad de har haft för sig sen vi sist sågs... typ ett halvår sen!

Efter en som vanligt supergod middag lagad av min mamma och efterrätt och en massa godis så var det runt 19.30-tiden dags att åka hem med två supertrötta tjejer som somnade innan vi ens kommit in i Gnesta...

Jennie / 27 dec

Oxfilé

Ja nu alla som inte är inblandade i oxfilé-följetongen får här en förklaring... Daniels kollegas svågers jobbarkompis hade fått aningen för mycket oxfilé i en beställning från Argentina och hade nu 3600 kg han behövde sälja och hörde då av sig till alla han kände - som hörde av sig till alla de kände - som hörde av sig till alla de kände...osv Så efter att vi tagit in beställningar åkte vi och köpte 110 kg oxfilé och åkte sen runt med det till de som beställt och levererade - vilket tog 1 1/2 timme och var ett jäkla pyssel för vikten stod inte på varje filé... puh! Jobbigt! Men ändå gjorde vi om det för idag (28 december) gjorde vi det igen - vi hämtade ca 60 kg som vänner och bekanta köpte... Så nu har jag och Daniel typ 13 kg oxfilé i frysen som vi har konstaterat att vi ska grilla upp i sommar - om den inte är slut tills dess?! Jennie / 28 dec

Juldagen

Det var väl bara på´t igen då... nu har mättnaden från igår släppt och det är dags att börja äta igen.

Idag kom mina föräldrar, min syster och hennes två barn Edwin & Adam hit och för ovanlighetens skull så blev det inte julmat utan vi bjöd (inte helt oväntat!) på oxfilé. Det blev en supergod middag med Choklad- & chilimarinerad oxfilé och klyftpotatis som Daniel slängde ihop lite lätt... :-)

Sen var det dags för ännu en julklappsöppning!





Barnen fick massor med klappar och jag och Daniel fick en del vi med men det bästa var att vi fick en dammsugarslang till cerntraldammsugaren!!! Att man kan bli så glad för nåt sånt?! Men den förra var trasig och för att dammsuga var man tvungen att krypa på golvet eftersom det inte gick att sätta fast skaftet... så nu kommer våra golv bli så rena och fina för nu är det en ren fröjd att dra fram den nya dammsugaren!!! :-)

Och återigen går man och lägger sig alldeles för sent och alldeles för mätt!! Men gott var det...

Jennie / 26 dec


Julafton på Valsarevägen

I år var det julafton hos barnens farmor och farfar med massor med gott på julbordet och helt fullt med julklappar under granen.

Vi åkte dit till 13-tiden och sen kändes det som om jag var mätt konstant tills vi åkte hem vid 22-tiden. Emellan allt ätande hann vi med Kalle Anka, Kan du vissla Johanna, tomtebesök och julklappsöppning - och umgås så klart!







Jennie / 25 dec

Julafton

Morgonen började tidigt med att Ida som vaknade vid halv sju och en lite pirrig Emma vaknade strax efter så det var väl lika bra att gå upp och sätta fart eftersom vi hade lite att fixa med.

Men först var vi ju tvungna att titta ut på trappen om gröten var kvar!!!

Men den var BORTA och där stod istället 2 st röda paket där det stod IDA ENGSTRÖM på det ena och EMMA ENGSTRÖM på det andra - wow vi har haft tomten här på besök. :-)



Jennie / 24 dec


Julkortsförsök

Vi gjorde ett försök att ta kort på barnen med tomteluvor på som i kunde maila ut till släkt och vänner och började med att ta på Ida tomteluvan. Men det gick så där... Vår kamera var tydligen inte tillräckligt snabb (och inte fotografen heller!) så hon hann få av sig luvan innan kort togs.

Men några hann vi med - men inte tillräckligt bra för att maila ut så vi gav upp! För det hade ju varit kul om hon kunde se någorlunda glad ut MED luvan på sig... :-)



Jennie / 24 dec

Limhamnbesök

I år var det Nykvarn som fick äran att ha familjen Jägerskog på besök och vi hann träffa dem en stund hemma hos familjen Skoog dagen före julafton.

Alltid lika trevlig att träffa dem och alla andra så klart! Och med såna härliga vänner kan det inte bli annat än supertrevligt!!!

Men det blev inte så sent för vi skulle hem och städa, slå in paket och griljera skinkan och hinna med att sova lite också innan den stora dagen. Så vid 00.30 var vi klara och fick äntligen gå och sova!

Jennie / 23 december


Da´n före doppareda´n!

Julen närmar sig med stormsteg och vi har inte hunnit med allt vi hade tänkt innan den 23 december. Men vi är inte direkt förvånade - det brukar alltid vara stressigt. Så det kanske hör julen till och skulle kännas konstigt om det inte var så. Så det är väl lika bra att följa traditionerna...

Idag blir det fullt upp, det ska städas, tjejerna ska bada, pepparkakor ska bakas (mest för att Emma tycker det är kul!), handlas, paket ska slås in, kompisgänget ska träffas och oxfilé ska köpas i mängder och levereras (en helt annan historia som kommer en annan dag!) - så det är en hel del att hinna med! Och som grädde på moset har vi två barn som inte alltid är helt med på våra idéer och en av dem är snorig och lite kinkig - så lycka till Engströms!

Och julstämningen har tyvärr inte infunnit sig hos oss - trots snön och julgranen. Men som vi sa så är det lite annorlunda i år mot tidigare. Vi har varit borta stor del av hösten och kastades liksom in i julruschen och att vi i år har två barn och det blir genast lite mer att stå i. Ja, ja... nu vet jag att ni tänker att jag har ju varit ledig hela hösten så jag borde ha hunnit att göra en del - men NEJ jag har inte hunnit så mycket.

För det första så hatar Ida att åka bil - vilket gör att man drar sig för att åka och handla med en skrikande bebis i baksätet och när man väl kommer fram till affären så vägrar hon sitta i kundvagnen och har nu lärt sig att ta sig ur den så då gäller det att hålla i henne och för det andra så är det svårt att baka och fixa med en bebis på höften som vill bäras runt! Så det så!!! :-)

Men nu är klockan 09.00 och det börjar bli dags att sluta sitta här och skriva en massa strunt och göra lite nytta istället. Så... trevlig 23:e på er och på återseende!

GOD JUL!!!

Jennie / 23 dec

Klä granen

Ja nu är det inte många dagar till jul så det är väl lika bra att klä granen på en gång. När jag var liten klädde vi alltid granen dagen innan julafton men både Daniel och jag tycker det är så mysigt med granen så vi brukar göra det så tidigt som möjligt efter att jag har fyllt år.

För efter jul vill jag ganska så fort ha ut granen som börjar barra lite smått så då är det bra att klä den några dagar innan så man hinner njuta av den.

Men att klä granen med en 10 månaders Ida var lättare sagt än gjort så vi fick ge upp det hela innan vi ens fått på glittret och väntade tills hon hade somnat - då gick det lite lättare. Och vi är nöjda med resultatet:



Tänkte bara på en helt annan sak... nu när jag sitter och laddar upp bilder så hittade jag Thailandsbilder på minneskortet. Så i början är det sol, hav och strand och i slutet är det snö och julgran. Vilka kontraster på relativt kort tid!

Jennie / 21 dec

Hugga gran

Nu är min födelsedag avklarad och julen kan få börja!!

Så igår var det dags för att hugga gran så vi åkte ut i snöyran för att hitta den perfekta julgranen. Ida fick stanna hemma med farmor men vi andra klädde på oss ordentligt och drog iväg.



Det gick i går ganska så fort att hitta våra granar - kan ha berott på vädret: kylan och snön. Och efter att granarna var avklarade var det dags för lite fika.



Och Emma passade också på att smaka lite på den härligt vita och pudriga snön.



Jennie / 21 december

Höganäs säljes!

Nej nu har vi njutit av vår gröna Höganässervis i många år och det är dags att göra ett byte. Jag har i ett par år varit sugen på att köpa porslin från Bruka och bestämde mig till slut för ett par veckor sen när jag var och julhandlade.

Så nu är Höganäs servisen till salu!

Intresserad nån?

Jennie / 19 december

33 år!

Så där ja... då har man fyllt år och blivit hela 33 år! Känner mig inte en dag äldre än 26 men i passet står det 1976 så jag får väl lita på det.

Hade en jättetrevlig födelsedag med mina föräldrar, svärföräldrar, Björn och lilla Tyra här. Slapp uppvaktningen på morgonen och när jag säger slapp så var det för att annars hade jag behövt blivit uppvaktad innan Daniel skulle till jobbet 06.30... så det fick bli när han kommit hem istället.

Efter att mycket pengar gick åt till resan så bestämde vi för längesen att vi skulle strunta i födelsedagspresenterna till mig och Daniel i år men att vi skulle fråga Emma vad hon ville köpa och så skulle vi köpa det från henne och Ida. Hon är ju så klok vår stora tjej och hon kom på att vi saknade en potatispress och att jag hade tappat bort min vattenflaska som jag har när jag tränar: så jag fick en vattenflaska och potatispress i present!!

Så det var ännu en lyckad födelsedag!

Jennie / 18 dec

Stå själv

Ida lärde sig ju både att krypa och resa sig upp i Thailand och har nu när vi har kommit hem och kunnat använda våra båda soffbord som stöd - som är perfekt höjd - så har hon nu lärt sig att båda gå längs med möbler och att stå själv.

Idag stod hon själv i närmare 15 sekunder - vilket inte är så länge för någon som kan stå men för en sån liten plutt som aldrig stått och för hennes stolta föräldrar så är det en evighet!!

Men jag tycker inte det är nån brådska - hon kan gott krypa lite till... :-)

Jennie / 16 december

Paneng

Som ni vet så gick jag en 3-timmars Thai Cooking Class i Thailand och lärde mig då bland annat att göra Paneng Curry med kyckling och köpte även med mig lite kryddor hem.

Nu hade jag kanske inte behövt köpa hem kryddorna eftersom det finns en liten Thai Market i Södertälje som har det mesta - men det visste jag inte då!

Så igår var det premiär för min Thaimatlagning och vid 16-tiden med Ida på höften satte jag igång och ärligt talat var jag lite skeptisk i början på att jag skulle lyckas - men det gjorde jag!!! Det blev så himla gott... lite spicy men himla gott!

Så nu ska jag prova på fler rätter och snart kan ni ringa hit för Thai Take Away! :-)

Jennie / 15 december

Begravning

I måndags den 14 december var vi på begravning då Daniels mormor Svea gick bort för 2 veckor sedan.

En jättefin begravning i kyrkan och alla 10 barnbarnsbarnen var med och var jätteduktiga allihopa. Det var nog bara Ida som det var full fart på som inte ville sitta still eller vara tyst och som pricken över i så bajsade hon precis när vi gick in i kyrkan så det luktade en hel del... Jag hoppades bara att det inte skulle komma upp över strumpbyxorna eftersom hon inte hade nån body på sig! :-)

Men allt gick bra!

Det var trevligt att träffa Daniels släkt men man önskade ju givetvis att det hade varit för en annan orsak...

Jennie / 15 december

Pepparkakshus

I söndags var det dags för det årliga byggandet av pepparkakshuset med farmor och farfar. Emma längtar nog för att det är kul att bygga men mest för att hon får plocka med godiset som ska på taket och äta lite också fast det inte är lördag...



Och slutresultatet blev som vanligt superfint:



Jennie / 14 dec

Luciatåg

Idag kl. 14.30 var det luciatåg på Emmas dagis!

De barn som har föräldralediga föräldrar fick infinna sig 14.15 och sätta sig i lekrummet tills det var dags att gå ut till alla förväntansfulla föräldrar, syskon och övrig släkt.

Jättekul att det var så många som var och tittade och de var jätteduktiga allihopa på att sjunga och läsa verser men att få ett bra foto på Emma var helt omöjligt eftersom Emma stod näst längst bak och för att det var en massa folk framför oss som skymde... men ett okej kort fick jag i alla fall när de tågade in:



Jennie / 11 dec


Pysslig!

Jag som inte är ett dugg pysslig av mig fick känna mig som en riktig lektant idag! Jag gjorde en gammal vanlig loppa av lite papper och färgpennor och Emma blev mäkta imponerad av mitt verk! Så ibland krävs det inte så mycket för att göra ett barn glad!!

Jennie / 11 dec

Nobel

Ja så är det då Nobelmiddagen idag och självklart ville Emma titta när hon fick reda på att kungen, drottningen och prinsessorna skulle vara där. Prinsen verkade hon inte bry sig om..

Efter att vi tittat typ 30 minuter så frågade hon: Men vem är det som fyller år egentligen och har så stort kalas?

Ha, ha, ha... ja tänk om det kunde ha varit nåns födelsedagsfest vi satt och tittade på - typ min 30 års fest eller nåt?!

Jennie / 10 december

Vikt & längd

Ida växer så det knakar - det är nog alla pommes frites hon har fått äta i Thailand! :-)

Idag var vi på BVC och vägde och mätte henne och kollade så att allt stod rätt till och så klart så skrek hon hela bilresan hem - men var faktiskt tyst hela vägen dit. Fast det var nog för att Emma var med i bilen - på hemvägen hade vi ju lämnat av Emma så hon blev ensam där bak.

Ja, vikt och längd var det ja... hon vägde 9090g och var 73 cm lång! Nu förstår jag varför hon inte ville sova så mycket i den 72 cm långa babysängen vi fick på flyget hem från Bangkok!

Så det är en pigg och välgödd liten tjej vi har - eller som alla thailändare sa om henne när de hade frågat hur gammal HAN var: "Oh big, big boy!" Till en början sa vi till att det var en tjej men sen gav vi upp eftersom alla då istället skulle påpeka att det såg ut som en pojke...

På BVC mötte vi Idas kompis Molly och de hann bekanta sig med varandra på nytt eftersom det var så längesen de sågs. De tittade mest på varandra eller försökte använda varandra som stöd för att resa sig upp! Ida ser nog fram emot att träffa Molly igen för hon verkade reagera över att det var en till liten bebis och inte bara stora barn som vi annars träffar!

Jennie / 10 december

Topplistor

Nu har vi kommit hem och hunnit landa lite och funderat lite över våran underbara resa.
Så nu har vi gjort en liten lista på vad vi har tyckt varit bäst och sämst på de hotell vi har bott på och gjort vår egna lilla topplista!

I helhet bästa resmål: Railay
Bästa resmål enligt Emma: Bangtao

Bästa poolområde: Bangtao
Sämsta poolområde: Ao Nang

Klarast vatten: Phi-Phi
Grumligast vatten: Kamala

Skönast säng: Bangtao
Sämsta säng: Ao Nang

Godaste poolbarsmilkshake: Koh Lanta 

Flest äckliga hundar: Bangtao
Minst hundar: Railay

Sämst restaurangpersonal: Railay

Bästa frukostbuffé: Kamala
Sämsta fruostbuffé: Koh Lanta

Starkaste Panang (Red Curry): Railay

Störst vågor: Kamala
Minst vågor: Railay

Bästa hotellrum: Bangtao
Sämsta hotellrum: Ao Nang

Bästa hotell: Bangtao
Sämsta hotell: Ao Nang

Mysigaste restaurang: Picasso, Koh Lanta
Tråkigaste restaurang: Maritime, Krabi

Bästa utsikten från rummet: Phi-Phi
Sämsta utsikten från rummet: Railay

Bästa strand för bad: Railay
Sämsta strand för bad: Ao Nang

Bästa strand för sandslott: Bangtao
Sämsta strand för sandslott: Ao Nang

Bästa strand att promenera med barnvagn: Koh Lanta
Sämsta strand att promenera med barnvagn: Ao Nang

Barnvänligaste stranden: Railay
Minst barnvänligatse stranden: Ao Nang

Varmaste vattnet i havet: Railay
Varmaste vattnet i pool: Phi-Phi

Bästa barnsäng: Phi-Phi
Sämsta barnsäng: Ao Nang

Bästa poolbar: Koh Lanta
Sämsta Poolbar: Railay

Bästa badrum: Bangtao
Sämsta badrum: Phi-Phi

Bäst väder: Phi-Phi
Sämst väder: Ao Nang

Flest Speedos: Kamala
Minst Speedos: Koh Lanta

Mest sand i sängen: Bangtao
Minst sand i sängen: Krabi

Bästa sak vi tog med oss: Datorn
Onödigaste sak vi tog med oss: Y3

Jennie & Daniel

Hemska sanningen

I måndags fick Emma för sig igen att ha en "Varför"-dag och frågade 1000 frågor och jag vet inte om hon egentligen ville höra allt jag svarade.

Det började med att hon frågade hur man gjorde blodpudding - när vi åt det. Och ärlig som jag är sa jag att det är lite grisblod i - sen kom lögnen - fast bara pytte pyttelite! Oj vad hon såg förskräckt ut!

Kvällens middag bestod av fläskkotletter och hon ville då veta hur man gjorde dem och fick ju då veta att de också kom från grisen - som man var tvungen att döda först - eftersom vi inte kan äta levande grisar... stackars barn - hon kommer att bli vegetarian snart - och jag med om jag måste vara på fler köttfrågor!!!

Jennie / 9 december

Röstresurser

Jaha nu börjar man så smått bli klar med alla julklappar - målet var att vara klar till helgen men Ida hade visst andra planer.

Idag skulle jag ta med mig henne på en runda och inhandla de sista klapparna men hon fick för sig att hon inte tyckte om overallen jag tog på henne, sen kom mössan på och den gillade hon inte heller och sen skulle jag sätta ner henne i bilstolen och då jäklar tog hon i - för där ville hon INTE sitta.

Fick till slut ner henne i stolen och sen skrek hon hela vägen in till Weda Leksaksaffär och sen skrek hon inne i affären när jag satte ner bilstolen på golvet - hon börjar nämligen bli lite tung att bära hela tiden. Sen skrek hon ännu högre när jag satt inte stolen i bilen - så dagen blev något förkortad och det blev ett snabbt besök på Ica Maxi (där hon också skrek lite!) innan vi åkte hem och pustade ut!

Hon har blivit enormt mammig och hör hon mig eller vet att jag är i närheten så vill hon absolut vara hos mig. Himla jobbigt - men samtidigt otroligt mysigt när hon kommer krypande och kravlar sig upp i knät och kramas!

Och förresten har hon namnsdag idag (Anna) men namnsdagspresent hade jag redan ordnat!!

Jennie / 9 december

Sömnhjälp!

Ida har varit jätteduktig på att sova, både innan vi åkte till Thailand och under resan men nu när vi har kommit hem har hon fått helt andra rutiner!

Det spelar ingen roll vilken tid på kvällen vi nattar henne hon vaknar alltid mellan 04.00 och 05.30 och är hur pigg som helst! Ibland kan vi lägga över henne i vår säng och "buffa" lite i rumpan så somnar hon om i 20 minuter eller nåt men sen vaknar hon igen.

Någon annan som har haft morgonpigga barn? Tänkte om någon annan har några tips för en bebis. Annars blir det nog snart att hyra in en morgon nanny... ;-)

Alla tips är välkomna!

En trött Jennie (kl. 06.00 en lördag!)

Lite statistik

Vad har vi hunnit med under den här resan??

1. Ja det är en himla tur att det finns digitalkameror nu för tiden för annars hade vi haft resväskan full med filmrullar. Vi tog nämligen hela 2013 st kort under den här resan plus ca 10 st kortare filmsekvenser.

2. Vi har badat i 17 olika pooler och 8 olika stränder.

3. Vi har bl a köpt 3 väskor, 17 t-shirtar, 10 pikétröjor, 22 par skor, 7 par jeans och 12 par shorts.

4. Vi har flygit i ca 27 timmar.

5. Vi har gjort av med x antal pengar... :-)

6. Vi har sett 10 elefanter.

7. Vi har sett alldeles för många turister i Speedos.

8. Vi har åkt 26 turer med taxi/tuk-tuk.

9. Vi har träffat massor med härliga människor.

10. Tre av oss gick upp i vikt och en gick ner i vikt.

11. Vi har fått mersmak 1000 gånger om!

Jennie & Daniel

RSS 2.0