Studierna har börjat

Nu är studierna igång!!!





Vi hinner med annat också när barnen är i skolan.
Idag var vi tex och tränade.


Daniel

Feber

I söndags kväll var det Emmas tur att få feber och hon vaknade vid 23-tiden och hade över 40-graders feber. Så i med lite Ipren och försöka sova - vilket gick så där...

Hon vaknade igår morse med lika hög feber så det var bara till att stanna hemma från skolan och eftersom Ida var lite slö efter hennes feber i helgen så fick hon också vara hemma - vilket vi ångrade oss runt 10-tiden då hon skulle fara runt som en virvelvind vilket gjorde det lite svårare för Emma att sova och vila, men med lite promenader och lekar med Ida så gick det bra.

Jennie

Kallt!

I söndags var det kallt ute efter allt regnande som pågått i fyra dagar...



Jennie


Blöt vecka

Den här veckan har varit en blöt tillställning. Inte av drycker utan av regn.

Det har regnat och åskat så att vi har vaknat av ljudet på nätterna. Stömmen har försvunnit lite då och då så det har varit bra med ficklampor och bärbara datorer.

På väg till skola/dagis i regn.





I torsdags skull det ha varit Sanukmästerskapen med tävlingar för barn och vuxna på skolan och i onsdags förbereddes det med lag, flaggor och regler. Föräldralaget där Daniel är med ritade en döskalle på sin flagga - själv ska jag vara funktionär och ta hand om Ida som inte tävlar.



Men tyvärr blev mästerskapen inställt på grund av regn så i torsdags tog Fredrik med oss på en tuk tuk tur neråt längs ön, tills det började spöregna så vi åkte hem till vår lägenhet och spelade spel tills det var dags att hämta barnen.




I fredags hämtade vi ut vår egna tuk tuk som vi hyrt till och med sista december - fast den vi fick nu vara bara en tillfällig då Mr Somchai - som har en liten verkstad på gatan håller på att bygga en till oss. Men den här får duga så länge.

Så vi trotsade regnet och tog oss ut på en shoppingtur till öns egna lilla Ullared där man kan hitta det mesta förutom mat, sen åkte vi till frukt- & grönsaksskjulet och köpte på oss lite nyttigheter och tittade på aporna som klättrade i trädet mittemot skjulet och sista stoppet blev Seven Eleven där kvällens fredagsmys inhandlades i form av läsk, äppeljuice och chips.







Som tur var gjorde regnet en liten paus så Emma och jag passade på att gå ut och köpa hem lite mat men precis när vi kom hem igen så öppnade sig himlen igen och regnet öste ner! Men vi myste inne i lägenheten och åt gott i tillfälliga strömavbrott och sen var det dags för kvällens fredagsmys.



Idag lördag när vi vaknade såg det grått ut på himlen och strax efter så var det dags igen - regnet öste ner och har nu hållt på sen tre timmar tillbaka så det blir en lugn dag hemma. Termometern har aldrig visat så låga siffror som nu - 23.9 grader! Kallt...



Men Ida vaknade idag med feber så det känns helt okej att ta en lugn dag hemma och kurera lillan!

Jennie

Dag 2 i skolan

Idag 23 augusti – som för övrigt är vår bröllopsdag – så var det andra dagen för tjejerna i skolan och dagis. Emma vaknade imorse och var hur glad som helst över att äntligen få börja på riktigt och inte behöva ha mamma och pappa där hela dagen.


Ida var inte lika glad och sa att hon skulle vara hemma och inte gå till dagis men efter att vi pratat lite om alla leksakerna och kompisen Gustav så blev hon sugen på att gå dit.


Daniel tog sig en promenad på stranden medan jag gick med tjejerna till skolan.


08:30 var det samling utomhus och vi började med lite namnlekar och sen en annan lek innan alla eleverna gick till sina klassrum och jag följde med Ida, fröken Marie, Gustav och hans pappa Fredrik till förskolans rum där barnen började leka med alla nya leksaker de kunde hitta.


Vi stannade i ungefär en timme innan vi sa hej då och gick ut och gick hem till oss där vi satt på balkongen med Daniel som var tillbaka från promenaden och där satt vi och pratade fram till 12-tiden. Sen var det lunchdags för oss och vi gick till härliga Mr Somchai rakt över gatan och fick oss en fantastiskt god lunch för 12 kronor per person inkl varsin flaska vatten!!


När vi sen kom tillbaka till skolan strax efter 13 så hade hon inte saknat oss alls – men blev himla glad när hon såg oss!


På eftermiddagen hade Emma hela klassen på lekbesök i vår lägenhet – det kan man inte säga så ofta men de är ju bara fyra tjejer så det gick jättebra. Förutom att Ida så klart vill vara med och de stora tjejerna tycker ju självklart att hon är för liten och inte fattar leken.


Vid middagstid tog vi hem mat från May´s – som ägs av svenske Jerry – och har himla god mat till bra priser. Just när Daniel skulle hämta maten öppnade sig himlen och det öste ner regn så han gick barfota bort i regnet med ett paraply.


Ovädret fortsatte sen hela kvällen och hela natten och skapade på kvällen ett par strömavbrott!


Jennie


Äntligen skolstart!

Äntligen har det blivit måndagen den 22 augusti som Emma längtat så mycket efter och äntligen är det dags att gå till Sanuk Svenska Skolan där tjejerna ska börja i förskoleklass och förskolan.



På morgonen blev det förberedelse med frukost på balkongen.



Kl. 09:00 var det samling ute på gården med alla 17 barnen, 4 lärare och rektorn och alla vi föräldrar.



Sen fick vi föräldrar gå iväg och få lite praktiskt information från rektorn Eva medan barnen fick leka namnlekar med lärarna. Vi satt och pratade med rektorn i lite drygt en timme och strax innan vi var klara så kom Ida smygande och ville inte vara ute med de andra längre.


Sen blev det fruktstund och mingel innan det var dags för inskolningssamtal. Daniel tog Idas samtal med förskoleläraren Marie och jag tog Emmas samtal med läraren Maria och vi båda fick efter samtalen en känsla av att det här kommer att bli superbra!! De kommer att få vara med om så himla mycket under tiden på Sanuk.



Jennie


Första veckan på Koh Lanta

Nu har vi varit på Koh Lanta och har börjat lära känna området och vant oss vid hundarna, myrorna och kackerlackorna!

Första natten blev inte så rolig då vi hade två stycken kackerlackor som absolut skulle befinna sig i lägenheten. En av dem - den största - fick Daniel ut genom att fånga den i en matlåda och kasta ut den. Den andra gömde sig...

Men som tur var träffade vi på svenske Fredrik på tisdagen som tipsade oss om en spray som var mycket effektiv som man sprayar när man går ut så dör de - och den visade sig vara mycket effektiv så den kör vi på! Men vi håller oss undan lägenheten när det är sprayat för det är nog inte världens nyttigaste spray...

I måndags (15 aug) fick vi äntligen äta frukost i lugn och ro i lägenheten och slapp hotellens frukostbufféer. Låter bortskämt men efter en månad med hotellfrukostar var det skönt att bara handla det vi ville ha och äta en enkel macka och dricka O´boy till (som vi tagit med oss).



Början på veckan blev dagar då vi bara tog det lugnt, packade upp och låg vid poolen.



I tisdags träffade vi Fredrik Jernvald från Hölö och i onsdags kväll var vi hemma hos dem i deras hus inne i Saladan. Supertrevligt och efterlängtat att få träffa en svensk familj och få prata lite. Barnen fick varsin lekkompis också – deras Gustav är lika gammal som Ida och deras ena dotter Ella är ett år äldre än Emma.


I torsdags tog vi ännu en pooldag – blandat med lite inhandling till lägenheten. Vid poolen träffade Emma en kompis –Molly som är ett år äldre och de började leka och då visade det sig att de ska gå i samma klass eftersom det fram till vecka 44 kommer att vara en F-2 klass (alltså förskoleklass till och med 2:or i samma klass).


I fredags var det mulet och det kom lite regnskurar – men det var ändå runt 30 grader – men det blev en lugn dag hemma med lite film för tjejerna och jag hann läsa lite.


I lördags tog vi en tur ner till stranden – inte för att bada – men för att tjejerna skulle få gräva lite med sina nyinköpta hinkar och spadar. Daniel passade på att sola lite under tiden.



På eftermiddagen gick Emma till Molly och lekte – då hon bor typ 50 meter härifrån – och sen kom de till oss lekte en stund.


I går söndag följde vi med familjen Jernvald till Sai Naam – ett bostadsområde med en fantastiskt fin pool där vi spenderade hela dagen.



På kvällen blev det att fixa och städa lite och förbereda inför måndagens skolstart!


Jennie

 


Koh Lanta

Den 15 augusti var det äntligen dags att åka ner till lägenheten på Koh Lanta och vi packade för sista gången - förutom hemresan i januari då - ihop alla våra saker.



Lite drygt 2 ½ timme tog bilresan från Ao Nang till Koh Lanta och vi var framme vid lägenheten vid 13:30. Thailändska Nok från ”Lanta Diver” kom och mötte oss och checkade in oss och förklarade hur allt funkar och när hon gått igenom allt kunde vi äntligen andas ut i lägenheten och bara njuta av att äntligen vara här!







Lägenheten ligger på bottenvåningen och det är den andra lägenheten från mittingången som är "vår".


Det är en superfin lägenhet som ligger ungefär 200 meter från Svenska Skolan - som Emma för övrigt vill gå förbi varje dag och spana på - och 300 meter från poolen - där Emma för övrigt skulle kunna ligga i hela dagarna om hon fick.





Daniel och jag började med att packa upp och i takt med att leksaker och pyssel  packades upp skulle tjejerna leka med det och när de fick en egen bokhylla att ha sina leksaker i så blev det istället att trava upp sakerna på bästa sätt så att de båda skulle nå sina egna saker.


Vi packade upp ungefär hälften av alla sakerna innan vi ledsnade och tog istället en promenad i området. Än så länge så är det ganska så dött här omkring då det inte är så många som har kommit. Vi är till exempel helt ensamma i hyreshuset med 36 lägenheter och det kommer antagligen inte att flytta in någon förrän i början av oktober. Det ligger små villor framför där det är lite folk i och ett fåtal gäster på hotellet som ligger här bredvid - Southern Lanta Resort & Spa.


Men för oss så gör det inte så mycket just nu - vi har en vecka innan skolan börjar och den kommer vi att fördröja med uppackning, inhandling av saker vi behöver till lägenheten, lära känna området och bara ha semester - för sen på måndag 22 augusti börjar tjejerna skolan och dagis och veckan efter börjar jag och Daniel i skolan.


Jennie


Dagarna i Ao Nang

Dom återstående dagarna i Ao Nang bestod mest av poolbad och lite shopping innan middagarna.
Hela familjen Engström tar sig ett dopp.




Coolingen Ida





Ida är så stolt att hon kan ta sig fram själv med puffar.





Vi köpte ett cyklop till Emma. Så nu är hon mer under än över vattnet när hon badar. Och lillasyster ville inte vara sämre utan hon skulle också ha glasögon i vattnet.





Ett litet konstverk på stranden.





Nu ser vi fram emot lägenheten på Koh Lanta. Så att vi slipper leva i resväskor.


Daniel

Ankomst Ao Nang

Den 9 augusti landade vi i Krabi och tog oss ut till Ao Nang där vi bokat hotell för sex nätter – med helt okej utsikt.

 

 

Vi kom till hotellet vid 15-tiden och det första som skulle göras – så klart – var att Emma bara måste prova poolen!

 

 

Även dagen efter blev en pooldag med paus för lite shopping och promenader med Ida i vagnen.

 

Den 11 augusti åkte vi till stormarknaden Big C inne i Krabi och handlade. Eftersom vi inte ska flyga mer så behöver vi inte tänka på 20 kg vikten på väskorna och kunde nu byta ut våra miniflaskor av schampo, duschtvål, tandkräm osv och handlade nu på oss en hel del som kan vara bra att ha i lägenheten… så vi handlade för 7800……..baht! Det blev bland annat fyra storpack med blöjor, myggmedel, tvättservetter, ritpapper, målarpennor och lite leksaker till tjejerna.

 

 

Sen tog vi oss tillbaka till hotellet och svalkade av oss i poolen innan vi sen gick ut och åt middag där tjejerna fick en kompis - servitören.

 

 

Jennie


Koh Samui igen...

Den 8 augusti tog vi båten från Koh Tao och tillbaka till Koh Samui.


Vi flög vidare till Krabi den 9 augusti men eftersom båttiderna gjorde att vi inte skulle hinna med flyget så fick vi ta en natt och på Koh Samui.


Vi valde att bo en natt på norra Chaweng för att se vad alla pratar om - plus att det är nära till flygplatsen. Vi bodde tidigare på södra delen av stranden som är relativt lugn men nu när vi kom till norra delen var vi glada att det bara var en natt vi skulle bo här - för här var det packat med folk, solstolar och strandförsäljare.







På kvällen blev det middag på stranden och sen packa ner det lilla vi använt under dagen och se fram emot morgondagens flyg till Krabi.





Jennie


Mer Koh Tao

Lördag 6 augusti blev det en utflykt till Chalok Beach. Det var en lugn strand med lite folk och ett fåtal restauranger och hotell.



Det blev bad och grävning i sanden innan lunch.



Restaurangen vi åt lunch på hade pool så då passade Emma på att bada lite till.



Sen fick Ida en bra utsikt att somna till.



Det bästa med dagen om man frågar tjejerna är att vi fick sitta på flaket på bilen som körde dit oss.



Sista dagen på Koh Tao tillbringade vi på stranden vid hotellet och på ett massageställe. Emma gillar verkligen att få massage, hon bara njuter fast hon tycker att det kittlas ibland.


Sen blev det packning innan vi sa tack och adjö till vårat 2 våningsrum och Koh Tao.


Mycket packning blir det. I bakgrunden syns vårat rum.


 


Daniel


Koh Tao

Nu ligger vi efter med bloggandet men WiFi på Koh Tao var för dålig så det gick alldeles för långsamt. Men nu är vi igång igen…


Ja Koh Tao var det ja…


Vi åkte från Bophut stranden till Maenam piren och tog High Speed Catamaranen till Koh Tao, torsdagen den 4 augusti och hade via nätet hittat boende på Sairee Beach. Vi visste redan innan att det här var den mest exploaterade stranden men efter att ha bott 8 nätter på Bophut tyckte vi det skulle var trevligt med lite mer att göra.



Och mer att göra fanns det… men vi blev ändå väldigt besvikna över Koh Tao som vi hade förväntat oss mycket mer av, men vi hade en det bra och det blev några utflykter för att slippa trängas med alla ungdomar på Sairee Beach.


Första utflykten blev på fredagen 5 augusti till Koh Nang Yuan – en lite ögrupp bredvid Koh Tao. Vi tog en longtail båt dit vi 9-tiden på morgonen då det blåste lite så det var lite vågor – och det gillade INTE tjejerna. Hjälp vad de skrek – speciellt Ida som hela resan skrek: Pappa, håll i mig. Båten ramlar!!


 

 

När vi väl kom fram – efter 10 min skrikande båtresa – så var det en helt underbar öde strand med bara en massa solstolar och kanske 4-5 personer förutom vi. Så härligt!

 

 

 

 

Sen kom turistbåtarna!!! Hjälp vad det öste in folk från alla håll.

 


Men vi hade trevlig som vanligt ändå och njöt av att få vara tillsammans. Daniel passade på att snorkla och vi andra nöjde oss med att gå ut en halvmeter i vattnet och titta på alla fiskarna där. Till Idas förskräckelse matade Daniel fiskarna med lite banan så att de kom nära…




 

Båtresan tillbaka till Koh Tao gick bättre då Emma inte skrek alls eftersom vi hade pratat mycket om båtar och vad flytvästarna var till för och sånt. Ida skrek däremot – mest när vi lyfte över henne i båten från bryggan. Sen när hon fick sitta i pappas knä och märkte att det inte var lika stora vågor så gick det ganska bra… men hon sa att hon "inte vill åka mer liten båt"!

 

På kvällen blev det mys på vår egen altan.

 

 

Innan det sen var dags för en middag i solnedgången på Sairee Beach.

 

 

Jennie


Pooldag

Onsdag den 3 augusti blev helt och hållet en pooldag då det idag var 34 grader och vi behövde ändå fixa med lite innan vi ska åka vidare till Koh Tao, typ fixa med pengar, lämna in tvätt och sånt…


Emma var hur nöjd som helst med att få bada och låg nog i nästan hela tiden förutom när det var matdags och kissdags.

 

 

 

Till lunch grillades det grillspett vid poolen…

 

 

 

Sista middagen här på Bophut stranden blev en av strandrestaurangerna innan vi sen gick tillbaka till rummet för att fortsätta pack-pusslet!



 

Jennie


Big Buddha

I tisdags ansågs Ida helt frisk och vi fick äntligen möjlighet att ta oss utanför hotellet och åka på en liten utflykt  och det fick bli till Big Buddha statyn.

Vid 11-tiden gick vi ut och tog en taxi till statyn och klev ut i en 37-gradig värme i skuggan – så egentligen var det inte bästa dagen för en utflykt men vi har inte så många dagar kvar här på Koh Samui så det var lika bra att passa på.



 

Efter en sen lunch åkte vi tillbaka till hotellet och slappade vid poolen – man orkade inte göra så mycket annat i värmen.


Jennie


En lugn helg

Den här helgen har vi fått hålla oss på hotellet då Ida har haft runt 39 graders feber och har mest legat på rummet och tittat på filmer: ”Dora Utforskaren”, ”Loranga” och ”Teletubbies” är det som har stått högst i topp!

 

Som tur är har det varit ganska mulet och kommit ett par regnskurar de här dagarna så det var varit riktigt mysigt att ta det lite lugnt och mysa med Ida. Världens bästa storasyster har hjälp till (som alltid!) och fått Ida på bättre humör när hon varit hängig och jag och Daniel har turats om att stanna på rummet och försöka få henne att dricka.

 

Emma och jag gick lördags kväll iväg – jag unnade mig både en fotmassage och en manikyr och Emma gjorde flätor.

 




Men annars har det inte blivit så mycket gjort – förutom att vi har lyckats få Ida att må bättre – och det är huvudsaken!

 

Jennie


Sjukhusbesök och marknad

I fredags (29 juli) blev det återigen ett besök på ”Bangkok Hospital Samui” – men den här gången var det ingen som var sjuk utan vi var tvungna att ta spruta nummer 2 av vaccinet mot Hepatit B. Det blev ett besök på ca 2 timmar totalt och vi var 2000kr fattigare när vi kom därifrån. Vi behövde nämligen besöka en läkare för att diskutera om vi skulle ta spruta nummer 2 av vaccinet mot Japansk encefalit – men han och vi kom fram till att det inte behövdes.


På kvällen var det marknad vid ”Fisherman´s Village” här i Bophut och det var massor med marknadsstånd och folk – hur mysigt som helst.  Vi tog oss varsin Mojito och barnen fick varsin kopp varm majs och sen tog vi en promenad längs marknadsgatorna.




Lite senare blev det middag på en grillrestaurang med de allra vassaste knivarna att äta med…








Ida somnade i vagnen och runt 21-tiden gav vi upp och tog en taxi hem. När vi kom hem visade det sig att Ida hade feber…


Jennie


RSS 2.0